du kan blive ven med kommaer. Få mine bedste tips til kommasætning

At sætte kommaer er smaddernemt ...

Du drysser bare et passende antal ud over teksten, så er det gjort!
Men så er det jo pludselig svært for andre at læse, hvad du har skrevet. Kan det blive nemt for Jer begge? Ja! Læs her hvordan.

Én handling = én sætning

Prøv at skrive alle dine sætninger, så de kun udtrykker én handling ved én person. De sætninger behøver nemlig slet ikke komma.

Her får du først en historie med kommaer: Vores hovedperson frøs, hvilket han ikke brød sig om, hvorefter han tog sin frakke på, åbnede døren og gik ud.

Her får du den samme historie uden kommaer: Vores hovedperson brød sig ikke om at fryse. Han tog sin frakke på. Så åbnede han døren og gik ud.

De indskudte sætninger, som gør det nødvendigt med komma, kan man for det meste lave om til en ny selvstændig sætning, og så er kommaet afskaffet.

Det kan også siges uden kommaer: De indskudte sætninger gør det nødvendigt med et komma. For det meste kan man lave den indskudte sætning om til en ny selvstændig sætning. Og så er kommaet afskaffet. Yes!

Find de skyldige

Indskudte sætninger er nemme at spotte. De begynder som regel med ord som “og”, “samt”, “hvilket” eller “hvor”, “hvorved”, “hvortil”, “hvorefter” osv. Disse ord lyder rigtigt fine og fornemme, men det er bare pynt.

I virkeligheden gør de teksten sværere at læse og forstå. Så væk med dem og ind med punktummet!

Tilbage er nogle få sætninger, som er nødt til at være indviklede, fordi de beskriver en årsagssammenhæng imellem to handlinger eller to personer. Sådan en sætning har du lige læst.

Også her er det ret nemt: Når den ene person er færdig med at handle, skal der stå et komma, før den næste person begynder at handle.

Så enkelt er det faktisk med kommasætning.

Hvad kan du bruge det til?

Hvis du har fundet denne artikel, så arbejder du med hjemmesider eller overvejer at begynde på det. Og så skal du kunne skrive enkelt. Klart. Præcist.

Og her er punktum-reglen en kæmpe hjælp. Den regel sørger nemlig for at dine sætninger ikke bliver for lange. 

Der findes mange andre tricks, som forbedrer chancerne for at dine tekster bliver læst og forstået. Dem kan du finde her i bloggen. Men Lige et enkelt ord mere om kommaerne.

Bliv ven med kommaerne

Alene med disse tips kan du afskaffe 80 procent af kommaerne i resten af dit liv. Og ud af de sidste tyve procent vil langt de fleste være rigtige kommaer, som din læser kan forstå. Som du ikke behøver få ondt i maven af. Venlige kommaer!

Fik du lidt bedre styr på kommaer ved at læse dette, eller er det stadig sort snak? Kommenter og spørg løs - jeg svarer meget gerne!

 

Vær med i samtalen!

Et 50 år langt arbejdsliv i foreninger, organisationer og virksomheder har lært mig, at kommunikation og frem for alt samtale er det smøremiddel, der sørger for, at arbejdet bliver gjort og målene nået. Kommunikation er ikke noget, vi bare kan fra fødselen af.
Vi kan derimod lære det, og vi kan i høj grad blive bedre til det.
Du får essensen af det i nyhedsbrevet Fundet! Skriv dig op her

  • som ordblind har dit eksempel været det bedste til at jeg overhovedet har lyst til at prøve at sætte mig ind i kommaregler 😉
    jeg plejer ellers skrive min tekst og derefter læser jeg den igennem og der hvor jeg har en huske regl kommer der et komma og ellers der hvor jeg har behov for at trække vejret.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >