december 27

1 comments

Et nemmere liv med færre kommaer

At sætte kommaer er smaddernemt …

Du drysser bare et passende antal ud over teksten, så er det gjort!
Men så er det jo pludselig svært for andre at læse, hvad du har skrevet. Kan det blive nemt for Jer begge? Ja! Læs her hvordan.

Én handling pr. sætning

Skriv sætninger med én handling i og én person. De sætninger behøver nemlig slet ikke komma.
Her kommer en sætning med komma: Vores hovedperson frøs, hvilket han ikke brød sig om, hvorefter han tog sin frakke på og gik ud.
Og her er den samme sætning uden komma: Vores hovedperson brød sig ikke om at fryse. Han tog sin frakke på. Så åbnede han døren og gik ud.
De indskudte sætninger, som gør det nødvendigt med komma, kan man for det meste lave til en ny selvstændig sætning, og så er kommaet afskaffet.
Eller skrevet på en enklere måde: De indskudte sætninger gør det nødvendigt med et komma. For det meste kan man lave dem om til en ny selvstændig sætning. Og så er kommaet afskaffet. Yes!

Find de skyldige

Indskudte sætninger er nemme at spotte. De begynder som regel med ord som “og”, “samt”, “hvilket” eller “hvor”, “hvorved”, “hvortil”, “hvorefter” osv. Disse ord lyder rigtigt fine og fornemme, men det er bare pynt. I virkeligheden gør de teksten sværere at læse og forstå. Så væk med dem og ind med punktummet!

Tilbage er nogle få sætninger, som er nødt til at være indviklede, fordi de beskriver en årsagssammenhæng imellem to handlinger eller to personer. Sådan en sætning har du lige læst.
Også her er det ret nemt: Når den ene person er færdig med at handle, skal der stå et komma, før den næste person begynder at handle.
Så enkelt er det faktisk.

Hvad kan du bruge det til?

Hvis du har fundet denne artikel, så arbejder du med hjemmesider eller overvejer at begynde på det. Og så skal du kunne skrive enkelt. Klart. Præcist.

Og her er punktum-reglen en kæmpe hjælp. Den sikrer nemlig at dine sætninger ikke bliver for lange. Og for indviklede.

Der findes mange andre tricks, som forbedrer chancerne for at dine tekster bliver læst og forstået. Dem kan du finde her i bloggen. Men Lige et enkelt ord mere om kommaerne.

Bliv kommaernes ven

Alene med disse tips kan du afskaffe 80 procent af kommaerne i resten af dit liv. Og ud af de sidste tyve procent vil langt de fleste være rigtige kommaer, som din læser kan forstå. Som du ikke behøver få ondt i maven af. Venlige kommaer!

Fik du lidt bedre styr på kommaer ved at læse dette, eller er det stadig sort snak? Kommenter og spørg løs – jeg svarer meget gerne!

 


Tags


  • som ordblind har dit eksempel været det bedste til at jeg overhovedet har lyst til at prøve at sætte mig ind i kommaregler 😉
    jeg plejer ellers skrive min tekst og derefter læser jeg den igennem og der hvor jeg har en huske regl kommer der et komma og ellers der hvor jeg har behov for at trække vejret.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Hent mere inspiration her ...

    >