Bent Melchior Prisen 2023 går til Jakob Skovgaard-Petersen. Religionshistoriker, dr.phil. og professor i islam og den arabiske verden på Københavns Universitet. Prisen er indstiftet af foreningen Brobyggerne – Center for dialogkaffe. Foto: Erling Brodersen

Bent Melchior Prisen 2023 går til Jakob Skovgaard-Petersen, religionshistoriker, dr. phil. og professor i islam og den arabiske verden på Københavns Universitet. Prisen er indstiftet af foreningen Brobyggerne – Center for dialogkaffe. Foto: Erling Brodersen

Jakob Skovgaard-Petersen, religionshistoriker, dr. phil. og professor i islam og den arabiske verden på Københavns Universitet, er årets modtager af Bent Melchior Prisen. Prisen blev overrakt mandag den 13. november i Landstingssalen på Christiansborg. 

Ved overrækkelsen sagde Øzlem Cekic, Brobyggernes forkvinde, blandt andet:

"I år er temaet for Bent Melchior Prisen tolerance. For netop nu, hvor der er krig påeuropæisk jord i Ukraine, og hvor krigen mellem Israel og Hamas raser, er tolerancenudfordret til sit yderste."

"Prisen hylder en ildsjæl, der med vedholdenhed og tålmodighed gør sig umage for attræde ud på broen og gå den anden i møde – med åbenhed, nysgerrighed og kritiskstillingtagen."

Prismodtageren

Jakob Skovgaard-Petersen har i årevis insisteret på, at viden om hinanden og med hinanden er den eneste vej i et oplyst demokratisk samfund. Hans forskning er fra Folketingets talerstol blevet anklaget for at være aktivistisk. Trods et massivt personangreb holdt han fast i dialogen. Under Muhammedkrisen var han som direktør for Det Dansk/Egyptiske Dialoginstitut i flere år i orkanens øje i demokratiets tjeneste, hvor han tålmodigt prøvede at bygge bro mellem Danmark og de muslimske lande, selvom flertallet var mest interesserede i at grave grøfterne dybere.

Prismodtagerens tak

“Der er ingen pris jeg hellere ville modtage end en, der er opkaldt efter Bent Melchior. Han er et meget forbilledligt menneske, og var altid både meget alvorlig, men også humoristisk og altid meget afvæbnende, når han optrådte i medierne. Han var en vigtig person for det jødiske samfund, men også for Danmark,” udtalte Jakob Skovgaard-Petersen umiddelbart efter prismodtagelsen.

Prisen

Bent Melchior Prisen består af en helt særlig dråbeformet statuette lavet af den danske kunstner Jens Galschiøt. Statuetten er en vandrepokal, der hvert år gives videre af den forrige prismodtager og dermed går i arv fra ildsjæl til ildsjæl. Ud over statuetten vil prismodtageren modtage 10.000 kr. kontant som en ekstra anerkendelse af personens vigtige arbejde.

Nok er prismodtageren en ildsjæl. Men i statuettens form, dråben, ligger budskabet om, at en ildsjæl med sin iver kan sprede ringe i vandet. Et enkelt dryp, stort eller småt, kan som bekendt vokse og danne store ringe i det menneskehav, vores samfund består af. Og når statuetten gives videre fra ildsjæl til ildsjæl, er det samtidig en påmindelse om det store hav af mennesker, der hver dag og på hver sin måde ændrer verden til det bedre.

Hvorfor det?

Denne nyhed fandt vej til bloggen, fordi Dialogdesigneren elsker kaffe. Især Dialogkaffe. Dialogdesigneren er medlem af foreningen Brobyggerne og føler sig forbundet med mennesker, der kan stå på mål for deres egen kulturelle baggrund uden at nedgøre andres.

Flemming Rose og Bertel Haarder, begge kendte linjevogtere for ytringsfriheden, var med til at sætte ord på behovet for at fortsætte dialogerne hen over modsætningskøfterne. Foto: Erling Brodersen

Flemming Rose og Bertel Haarder, begge kendte linjevogtere for ytringsfriheden, var med til at sætte ord på behovet for at fortsætte dialogerne hen over modsætningskøfterne. Foto: Erling Brodersen

Vær med i samtalen!

Et 50 år langt arbejdsliv i foreninger, organisationer og virksomheder har lært mig, at kommunikation og frem for alt samtale er det smøremiddel, der sørger for, at arbejdet bliver gjort og målene nået. Kommunikation er ikke noget, vi bare kan fra fødselen af.
Vi kan derimod lære det, og vi kan i høj grad blive bedre til det.
Du får essensen af det i nyhedsbrevet Fundet! Skriv dig op her

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>