Hjemmeside-fejl. Painting by John William Waterhouse - Echo And Narcissus

Den typiske hjemmeside-fejl er ofte usynlig for sidens ejer. Til gengæld er den noget af det første, som gæsten får øje på.

Den typiske fejl går ud på, at hjemmesiden begynder med en lang og indviklet forklaring:

  • “Jeg er den og den …”
  • “Jeg tilbyder …”
  • “Derfor bør du interessere dig for mit tilbud… ”

De fleste af os falder i fælden. Det gør vi, fordi vi skriver ud fra standardspørgsmålet: Hvad vil jeg gerne fortælle?

Vi gør det ikke, fordi vi er dumme. Vi kigger bare på, hvordan de andre gør, og så gør vi selv nogenlunde det samme. Og det bliver vi ved med at gøre. Selvom det bevisligt ikke virker.

Men prøv at vende billedet om.

Se din hjemmeside med gæstens øjne

Forestil dig, at du er gæsten, som tilfældigvis er landet på din hjemmeside. Inden for de næste fem sekunder vil du have besluttet, om disse informationer er værd at fordybe sig i - eller ej!

Husk: Du er landet her i en af de alt for kortvarige pauser i en travl, stresset og informationstung hverdag. Dem kender du alt for godt. Så brug nu din viden!

Verdens mest banale hjemmeside-fejl – og en måde at rette den på

Den typiske hjemmeside-fejl er at fortælle alt det, som DU gerne vil informere om. Hvordan DU har fundet løsningen på jeres fælles problem. Hvordan DU gerne vil honoreres for det.

Men før vi begynder at tale om løsninger, så skal den besøgende først have oplevet, at du kender til problemet. Og gerne på egen krop. Så kan du nemlig beskrive det så præcist, at den besøgende føler sig genkendt eller ligefrem anerkendt.

Det, du skal spørge dig selv om, inden du begynder at skrive til hjemmesiden, er altså: Hvad vil denne besøgende gerne have ud af sit besøg? 

Og så skal du svare. Og svaret må gerne overraske. Positivt. Kreativt. Konstruktivt.

Dette er det første skridt henimod en hjemmeside, som går i dialog med gæsten. Næste skridt kunne være at vise, at du interesserer dig levende for den besøgende.

Vis din interesse for gæsten. Vis den i handling

Den tydeligste måde at vise interesse på er at vise den i handling. Hvordan kan en hjemmeside vise interesse for sine besøgende. F. eks. ved at stille relevante spørgsmål. Hvis gæsterne svarer på dine spørgsmål, får du tre pluspoints

  1. du ved nu mere om hvilke spørgsmål der er egnede til at åbne dialogen med sidens gæster
  2. du ved, at dine gæster er interesserede i det du har at byde på (ellers ville de næppe bruge tid på at svare)
  3. du ved, hvad gæsterne har svaret og er dermed blevet klogere på hvem dine gæster og måske kommende kunder er

Gør din hjemmeside et aktivt forsøg på at spørge?

I så fald skal du have et varmt tillykke med hornmusik, boller og varm kakao til, for så er din hjemmeside en velgørende undtagelse fra alle de typiske tid- og opmærksomhedsrøvere.

Gør den ikke?

Jamen så skulle du tage at gøre noget ved det. Lad mig give dig et bud på en kunde-tilpasning af den hjemmeside du har i dag eller den hjemmeside, du planlægger at få i luften. Det kræver kun et opkald

 

Vær med i samtalen!

Et 50 år langt arbejdsliv i foreninger, organisationer og virksomheder har lært mig, at kommunikation og frem for alt samtale er det smøremiddel, der sørger for, at arbejdet bliver gjort og målene nået. Kommunikation er ikke noget, vi bare kan fra fødselen af.
Vi kan derimod lære det, og vi kan i høj grad blive bedre til det.
Du får essensen af det i nyhedsbrevet Fundet! Skriv dig op her

  • Tak for kommentaren. De ikke-enige er ofte de bedste.
    At en oplysende tekst er skrevet i modtagerens forståelsesramme, gør den ikke automatisk til et underholdende indslag. Men det kan gøre, at en kortfattet saglig tekst alligevel opleves som et varmt håndtryk. Som en tillægsgevinst er den slags tekster noget, som søgemaskinerne forstår, og dermed forøges chancerne for lidt flere spontane besøgende.
    Der er iøvrigt ikke den store forskel på den, der dumper spontant ind på siden, og den, der har søgt målrettet. I det sekund de åbner siden, er de begge i gang med at scanne læseværdierne: Er det relevant, troværdigt, vedkommende, konstruktivt, tillidsvækkende, engagerende osv. Jo bedre de føler sig “mødt” på disse instinktive fordringer, des længere varer deres besøg og des større er sandsynligheden for at besøget udvikler sig til sympatier som udvikler sig til job.
    Er teksten et narrativ, er historien en lidt anden, for så kan den besøgende jo spejle sig i den. Men det ved du vist alt om … 🙂
    I dine sko ville jeg løfte ambitionen med hjemmesiden et enkelt trin, nemlig fra visitkort til videndeling. På siden ville jeg dele overvejelser om mit fag og min kunst med mit publikum, besvare spørgsmål, give prøver på kommende fortællinger. På den måde ville jeg have mulighed for at konvertere nogle af de mange “likes” fra de sociale medier til en tættere relation.

  • Måske ikke helt enig med dig 🙂
    Jeg tror de der spontant søgen, som dumper ned på en tilfældig side er et aftagende fænomen – og hvorfor er det så lige at jeg skal tilrettelægge min hjemmeside efter dem.
    Jeg oplever at min hjemmeside i tiltagende grad er mit visitkort og det sted hvor folk som har hørt om mig, søger mere oplysning.
    Og så skal de vel ikke spises af med et underholdende indslag, men med den oplysning og den information som de søger.
    Der er jeg til gengæld ikke skarp og præcis nok – men det forekommer mig at være et andet spørgsmål. Jeg modtager gerne kommentarer og forslag, da jeg er i forandringsmood 🙂

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >