Svært ved at skrive? Grib mikrofonen

Har du svært ved at skrive? Mange opgiver at holde deres hjemmeside opdateret med nye informationer af den grund. Men det er den helt forkerte grund!

Hvorfor siger jeg det? Ingen kan da gøre for, at de har svært ved at skrive?

Nej, ingen kan gøre for det, men alle kan gøre noget andet. Alle kan gøre noget for at fortælle omverden om nye tiltag, nye produkter, nye services, nye priser, ny viden. De skal bare tage mikrofonen i stedet for tastaturet.

Det handler ikke om en talerstol eller en forsamling. Dér kan man jo godt få sommerfugle i maven. Nej. Det handler om en simpel teknisk indretning, som vi kalder en mikrofon. Enhver, der har en computer, har også en indbygget mikrofon. Enhver, der har en smartphone, har også en.

Computere og smartphones har endda software, som kan skrive for dig, mens du taler. Tilbage er bare at lægge teksten ud på hjemmesiden. Hvor svært kan det være?

Okay, det er ikke vildt svært, så nu øger vi sværhedsgraden en lille smule.

Svært ved at skrive? Gå til filmen!

Nu skal det handle om video. Alle smartphones og de fleste computere har også et indbygget videokamera. Nogle er i topkvalitet. Andre er i okay kvalitet.

Nu fyrer du op under det videokamera, som du har.

Det første du tjekker er, at lyden er slået til, og at lyden bliver optaget. 1-2-3, dette er en prøve. Sørg for, at lyden er så høj og klar som muligt uden at blive “overstyret”.

Det næste du tjekker er, at dit ansigt befinder sig omtrent midt i billedet, måske lidt over midten. Hvis billedet var inddelt i ni lige store felter, så var dine øjne ud for den linje, der adskiller felterne 1, 2 og 3 fra felterne 4, 5 og 6. Issen eller hårtoppen er en centimeter eller to fra billedets øverste kant. Nederste billedkant er på eller lige under brystbenet.

Svært ved at godtage dig selv?

Når du første gang prøver at optage dig selv på video og tjekker resultatet bagefter, så får du med garanti en voldsom nedtur. Det får alle. Med streg under ALLE.

Det skyldes overordnet, at vi ikke er vant til at se os selv i den rolle. Men bare rolig! Man kan vænne sig til meget. Også det!

Mange har vænnet sig til det. Ikke bare stand-up-komikere og tv-værter, men også helt almindelige bloggere og youtubere.

Hvordan vænner man sig til det? Ved simpelt hen at gøre det igen og igen, indtil man er blevet mere tolerant overfor sit eget vanartede fjæs og sine alt for mange øh’er og talefejlene.

En god genvej til ro og selvtillid i situationen er, at se modtageren for sig. Sådan rigtig se. Med al din fantasi. Fokusér på denne modtager, så tænker du ikke så meget over, hvordan du selv skal se ud. Du gør det bare.

Svært ved at slappe af?

Et ekstra trick er at være totalt afslappet i mellemgulvet lige omkring navlen. På samme måde er du afslappet omkring øjnene. Lad dem være sovekammerøjne. Vær i det hele taget lidt ligeglad med det hele.

Så kan du begynde at tale. Sig én sætning ad gangen på én udånding.

Så holder du en lillebitte pause, mens du tager dig en stille og rolig indånding. Når du begynder at ånde ud, kan du sige din næste sætning på den udånding.

Og sådan bliver du ved, indtil du har fortalt det hele.

Stadig svært?

Har du svært ved at lægge navn og rygte til de optagne videoer, så skal du vide, at du selv er din værste kritiker, og at ingen andre vil se på videoerne sådan som du ser dem.

Har du stadig svært ved at acceptere tanken om, at andre skal se dine videotaler, så få en god bekendt eller en professionel skribent til at skrive af efter videoerne.

Talesprog er næsten altid godt. Og det er et fremragende fundament at skrive på. Især for dem, som har svært ved at skrive.

Har du brug for nogle gode tips til, hvordan du får struktur på en videotale eller et foredrag? Så læs med her:

https://dialogdesigneren.dk/videndeling-webartikel/

Det handler ganske vist om at skrive, men rådene er lige gode til både skrivende og talende kommunikatører.

Aldrig mere svært at ytre sig

Uanset hvad du har svært ved, du kan altid finde en vej uden om eller inden om. Du har en viden og en holdning, og den skal du naturligvis dele med os andre. På den måde, som er mest naturlig og tryg for dig.

Du er så heldig at være født i en tidsalder med computere, smartphones og internet. Disse teknologier gør det pærelet for alle at kommunikere sammen på tværs af alle grænser, alle handicaps og alle hæmninger.

Sæt i gang!

BONUS-TIP
Indtal dine tekster på
mac og iPhone

Svært ved at skrive? Tal til din mac

På en mac kan du bruge Siri som sekretær. Gå til Indstillinger / Tastatur / Diktering. Slå diktering til, sæt flueben i Udvidet og vælg dit foretrukne sprog. Nu kan du diktere tekst i mange forskellige apps, f. eks. Word, Trello, Noter og Beskeder (SMS) ...

Det samme kan du gøre på iPhone og iPad – og formentlig også på din foretrukne Android smartphone.

Hos Happyscribe kan du få transkriberet (indskrevet) din tale/video som tekst på dansk for under 100 kroner

Svært ved at skrive? Tal til Beskeder

Svært ved at skrive. Tal til Trello

Vær med i samtalen!

Et 50 år langt arbejdsliv i foreninger, organisationer og virksomheder har lært mig, at kommunikation og frem for alt samtale er det smøremiddel, der sørger for, at arbejdet bliver gjort og målene nået. Kommunikation er ikke noget, vi bare kan fra fødselen af.
Vi kan derimod lære det, og vi kan i høj grad blive bedre til det.
Du får essensen af det i nyhedsbrevet Fundet! Skriv dig op her

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>