Lyngbymaleren i DGO 2016-03-15

Lyngbymaleren Anker Legaard (1920-2007) levede mest intenst og lykkeligt i de tidlige morgentimer, hvor han drog afsted med lærred, staffeli og malerkasse for at male landskabsmaleri i Kongens Lyngby og omegn. Jeg fulgte somme tider med på morgenudflugten.

Disse få timer var, udover nattesøvnen, den eneste frihed han undede sig fra livsgerningen som chokoladehandler på Hovedgaden i den gamle slots- og fabriksby Kongens Lyngby. Bon-Bon kaldte han sin chokoladeforretning på Lyngby Hovedgade 20 og fik selv hurtigt tilnavnet Bon-Bon-manden. Butikken åbnede han i 1949, kun fire år efter krigsafslutningen, 29 år gammel.

Malede uanset vejret

Han malede flere gange om ugen, året rundt, uanset vejret. Regnede det eller sneede, spændte han en dug ud over lærredet.

Snart hobede malerierne sig op i butikkens baglokale. Herfra bredte de sig til al ledig plads på væggene i butikken. Og mere til. Snart fyldte de også privaten. Så rykkede nogle af dem ned i en fugtig kælder under butikslejemålet, mens andre måtte tage til takke med et brændeskur i fælleshaven.

Enkelte billeder forærede Lyngbymaleren væk til familie og venner. Hvis jeg ikke husker helt forkert, fik rådhuset i Lyngby-Taarbæk også et enkelt maleri.

Ikke til salg

At sælge kunne ikke komme på tale. “Jeg maler for egen fornøjelse. De er ikke til salg,” svarede han lidt studst, når nogen spurgte. Blev de ved med at presse, lod han som om han gav efter og svarede: “Okay, du skal få det for 100.000.” I nutidskroner er det tæt på en million.

En af dem, der pressede længe, var den socialdemokratiske redaktør og folketingsmand Lasse Budtz, selv Lyngby-borger. Da han blev udsat for den med de 100.000 kroner, var han ikke mundlam: “Okay, når det er så stort et beløb, skal jeg lige spare lidt mere op. Men jeg kommer igen.”

Når et billede først var malet, var det ham ret ligegyldigt. Det var processen, det handlede om. Derfor blev billederne ikke signeret og heller ikke dateret. Størstedelen af produktionen endte i kældre, hvor fugt og skimmel gjorde det af med billederne eller ramponerede dem alvorligt.

Lyngbymaleren – de sidste år

I sidste halvdel af 1990’erne holdt Anker Legaard op med at male. Han blev mere og mere indesluttet, fik stadig sværere ved at passe sin butik, og en dag fandt sønnerne, Kim og Carsten, ham siddende i baglokalet, tavs og indesluttet og tilsyneladende ikke klar over hvem og hvor han var. Han blev lægeundersøgt og fik diagnosen demens.

Kort efter flyttede han i kommunal ældrebolig på Carlshøjvej i Lyngby, hvor han fik ti gode år inden han døde i 2007.

Jeg indsamlede det, der var tilbage af malerisamlingen. Det var cirka 300 malerier, hvoraf 100 viste sig at være for ødelagte. Jeg lagde de overlevende malerier i magasin med et løfte til mig selv om, at de skulle fotograferes og udstilles på nettet.

Det er så blevet til hjemmesiden Lyngbymaleren.dk, hvor alle med interesse for Kongens Lyngby og landskabsmaleri kan nyde malerierne, dele dem med venner og bekendte og downloade dem gratis til egne digitale dimser.

Et lille udvalg af de bedste Lyngby-malerier kan ses i Spisehuset Frøken Friis i Bondebyen, Nørregade 2, 2800 Kongens Lyngby.

Vær med i samtalen!

Et 50 år langt arbejdsliv i foreninger, organisationer og virksomheder har lært mig, at kommunikation og frem for alt samtale er det smøremiddel, der sørger for, at arbejdet bliver gjort og målene nået. Kommunikation er ikke noget, vi bare kan fra fødselen af.
Vi kan derimod lære det, og vi kan i høj grad blive bedre til det.
Du får essensen af det i nyhedsbrevet Fundet! Skriv dig op her

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>