Kommunikerer du, eller informerer du?

jul 13

Kommunikerer du eller informerer du? Og hvad er forskellen?

Lytter du efter “huller” i argumentationen, når du taler med nogen? Eller er du på vagt, fordi modparten har trykket dig et ømt sted?

I begge tilfælde er der reelt tale om, at du slet ikke kommunikerer og slet ikke er indstillet på at bruge de muligheder, som samtalen indebærer.

Flugten væk kan altid forsvares med, at modparten var dum. Samtalen var ubehagelig. Hvis det er rigtigt, så handlede du jo bare i selvforsvar. Du fik givet modparten tørt på. Du fik sat en streg i sande. Du fik lukket et åbent sår.

Men tænk, hvis det du så som trusler kun var en brøkdel af mulighederne! Hvad var det så egentlig du beskyttede dig imod …?

 

Her er tre gratis tips til dig, der vil lede igennem at lytte

1

Mit bedste råd om at lytte er dette: Bare gør det. Leg at du er til forelæsning på dit første år på uni, og at du bare skal suge til dig. Hen ad vejen bliver det nemmere at lytte. Og at holde dine egne tanker for dig selv.

2

Aktiv lytning går ud på, at du lytter rigtig godt efter, hvad din samtalepartner fortæller. Dermed bliver du i stand til at komme med uddybende og opmuntrende spørgsmål. Snart opdager du, at det faktisk er dig, der styrer samtalens forløb – ikke ved at have en fastlagt strategi eller et planlagt fokus, men alene ved at stille spontane og nysgerrige spørgsmål.

3

Prøv at se mennesker, der provokerer dig, som en gave. De er ikke som de er for at fornærme dig. Sådan er de bare skabt. Desuden kan du lære en masse af dem, netop fordi de er så anderledes.

 

Vil du være med til at udforske, hvad åbne spørgsmål, ærlig lytten og dialogisk tænkning kan gøre for os, vore relationer og vores business, så abonnér på mit nyhedsbrev og få værdifulde tips, tricks og øvelser.

Leave a Comment:

Leave a Comment: