Lad os først få det videnskabelige grundlag for denne artikel på det rene: Det er ikke-eksisterende. Der er ikke foretaget nogen nationale målinger af danskernes intelligens, og selvom der var, så ville det være galmandsværk at forsøge at uddrage konklusioner af dem.
Men hvor er så belægget for overskriftens vilde påstand?
Det får du, hvis du er tålmodig nok til at læse videre, og hvis du kan acceptere, at ét meget livsklogt menneske kan vurdere frem- og tilbageskridt i sin egen tidsalder.
Accepterer du ikke den præmis, så kan du lige så godt spare dig. Læs ikke videre! Skynd dig tilbage til normaliteten i woke-Danmark, mee-too-Danmark, tik-tok-Danmark, Mette-Løkke-land ...
Samtalens forfald
Det første tilbageskridt jeg vil fremhæve, er samtalens forfald. Vi taler stadig sammen, men kun i de korte pauser mellem lange scrolls på mobilen eller lange ophold på sofarækken i hjemmebiografen.
I de sociale medier taler vi ikke sammen; der råber vi ad hinanden. Tiltagende højrøstet og tiltagende døvt for argumenter. Især for de forkerte.
Samtalen er ikke blot sygnet hen på det private plan og i familiernes hverdag. Den har allerede i nogle årtier været næsten fraværende i det offentlige liv, i de gammeldags medier, i gammeldags politik. Vil du have beviser? Det skal du få:
Siden starten af 1970erne har alle de større folkelige partier i Danmark nedtonet samtalen med partisoldaterne, de lokale vælgerforeninger. De lokale medlemmer er i stigende grad blevet "aktivister", som gør fyldest ved at hænge valgplakater op i lygtepælene for partiets mere eller mindre centralt udpegede koryfæer.
Siden dengang er normen, at den politiske kurs lægges i partiernes mødeværelser på Christiansborg. Her foregår samtalen, men den foregår i et lukket rum imellem de folkevalgte, ministrene, embedsmændene og de stadigt flere spindoktorer.
Når de i deres selvudnævnte kløgt og alviden har lagt kursen, så bliver den bekendtgjort overfor vælgere og vælgerforeninger. Ikke som et oplæg til diskussion, men som et budskab. Et taktisk valgoplæg. En kurs, som er beregnet til at give bedre stemmetal og bedre opinionsmålinger. Det er de tal, som det hele drejer sig om.
Samtale? Tsk, tsk.
Overleveringens forfald
Også generationssamtalen er gået i stå. Siden det katastrofalt dumsindede ungdomsoprør sidst i 1960erne har samtalen mellem unge og gamle mest handlet om gaveønsker til jul og fødselsdag.
Tidligere tiders overlevering af familietraditioner, mad- og kageopskrifter, familiekrøniker, krigsoplevelser, soldatereventyr, lokale sagn og myter, elverhistorier, troldehistorier, åndelige fortællinger og bibelfortællinger, er gået næsten helt i stå. I dag får hver generation sin "viden", sin "identitet" og sit "verdensbillede" fra folkeskolens og gymnasiets topstyrede og overambitiøse læreplaner.
De kan så supplere dette ensidige og vitaminfattige verdensbillede med al mulig clickbait fra kapitalakkumulationsstyrede og statsstøtteafhængige mediehuse – og det er over én kam de elektroniske medier, de gamle printmedier og de ikke synderligt innovative online medier.
Ja, du tror det næppe, men et enigt folketing står bag mediestøtten til en trængt mediebranche. Samtidig giver de regionale erhvervsråd med folketingets velsignelse statsstøtte til virksomheder, så de kan flytte deres reklamebudgetter ud af danske medier og i stedet bruge pengene hos amerikanske – Google og Facebook.
Først slog vi dansk landbrug ihjel med kunstgødning og statsstøtte. Så gik fiskeriet samme vej. Forhistorien levner ingen tvivl om hvor de statsstøttede medier er på vej hen!
Degraderingen af den sunde fornuft
Hvis du har læst så langt som hertil, så er vi to så meget af samme skuffe, at du skulle have et kram lige på stedet. For så er også du ret uimponeret af, om der er "videnskabeligt belæg" for den ene eller den anden påstand.
Du er meget mere interesseret i, om påstanden er tankevækkende. Om den kan udvide dit verdensbillede. Om den kan uddybe din forståelse af verden og dig selv.
Der var engang, hvor det var tilladt at tænke selv, og hvor Klods Hans var helten i et eventyr. Hvor fritænkere som Tycho Brahe og Niels Frederik Severin Grundtvig slap afsted med at præsentere en undrende offentlighed for helt utrolige og stærkt ukomfortable verdensbilleder.
I dag tilbringer de fleste unge tolv år i en skole, hvor der udleveres en facitliste både til skolearbejde og hjemmearbejde, samfundsfagsopgave og "fri" stil.
Ved festlige lejligheder og i formålserklæringer tales der om at "opmuntre børn og unge til selvstændig tænkning". Den samme tænkning, når den afprøves på opgaveniveau, bliver ofte straffet med en lavere karakter.
Vi lader som om
Vi lader som om vi stadig hylder de gamle intellektuelle idealer. Imens vi er i fuld gang med at forråde dem og opdrage en hel generation til en monoteistisk verdensopfattelse – helt på linje med det kinesiske uddannelsessystem.
Vi lader som om vi er "verdens bedste it-nation", mens it-branchen i virkeligheden kaster innovation og nyudvikling på bålet til fordel for let tjente penge i statslige og overstatslige udbudsrunder. Vi ender med it-systemer, som får din og min tålmodighed til at bryde sammen.
Og Skat!
Vi lader som om vi er "et frit land", imens wokeismen – slå det op, og du vil se, at der intet positivt er i denne autoritære kult – breder sig i medierne, på læreanstalterne og på Slotsholmen.
Intelligensen viger, og dumheden råder. Dixit!
Og hvis du mener noget andet, så er du velkommen i kommentarerne