maj 10

0 comments

Corona-guide 4 er skrevet af den australske immunolog og forsker, dr. Erin Bromage. Bromage advarer om, at genåbningen af samfund og arbejdspladser ikke bliver let og stiller store krav til den enkelte om at være agtpågivende, forsigtig og hensynsfuld. Bromage henviser i artiklen til eksempler, tal og forskning fra USA.

Af Erin Bromage – bringes med tilladelse fra forfatteren

Det ser ud til, at mange mennesker ånder lettet op nu, og jeg er ikke sikker på hvorfor. En epidemikurve har nemlig en relativt forudsigelig hældning, og når toppen er nået, er den nedadgående hældning lige så forudsigelig.

Hvis vi antager, at vi netop har målt antal dødsfald til 70.000, vil det betyde, at hvis vi fastholder lockdown, så mister vi yderligere 70.000 mennesker i løbet af de næste 6 uger, når vi kommer ud af toppen. Det er, hvad der sker med en epidemikurve.

Efterhånden som stater åbner igen, og vi giver virussen mere brændstof, er alle bremser slået fra. Jeg forstår grundene til genåbning af økonomien, men jeg har sagt det før: Hvis vi ikke løser problemet med biologien, vil økonomien ikke komme sig.

Der er meget få stater, der har vist et vedvarende fald i antallet af nye infektioner. Faktisk har flertallet af stater stadig stigende smittetal – og åbner igen. Et simpelt eksempel på USA-trenden: Når du frasorterer data fra New York og alene ser på resten af ​​USA, stiger det daglige antal smittede. Bundlinjen: den eneste grund til, at de samlede nye smitte-tal i USA ser ud til at flade ud lige nu er, at New York City-epidemien var så stor og nu er for nedadgående.

Så i det meste af landet vil vi tilføje brændstof til den virale ild ved at åbne igen. Det vil ske, om vi kan lide det eller ej, så mit mål her er at prøve at lede dig væk fra situationer med høj risiko.

Hvor bliver folk smittet?

Vi ved, at de fleste mennesker smittes i deres eget hjem. Et husstandsmedlem får virus ude i samfundet og bringer det ind i huset, hvor vedvarende kontakt mellem husstandens medlemmer fører til infektion.

Men hvor færdes de mennesker, der får infektionen i samfundet? Jeg hører regelmæssigt folk bekymre sig om købmandsforretninger, cykelture, hensynsløse løbere, der ikke bærer masker …. skal vi bekymre os om de steder? Ikke rigtig. Lad mig forklare.

For at blive smittet skal du blive udsat for en infektiøs dosis af virussen; baseret på infektionsdosis-undersøgelser med MERS og SARS, estimeres det, at omkring 1000 SARS-CoV2-virale partikler er nødvendige for, at en infektion kan få fat. Bemærk, at dette tal stadig skal bekræftes eksperimentelt, men vi kan bruge dette tal til at demonstrere, hvordan infektion kan forekomme. 

Infektion kunne forekomme gennem 1000 virale partikler, som du får via et åndedrag eller fra en gnidning af øjnene, eller gennem 100 virale partikler, der indåndes med hvert åndedrag hen over 10 vejrtrækninger – eller gennem 10 virale partikler i hvert af 100 åndedrag. Hver af disse situationer kan føre til en infektion.

Hvor meget virus frigives i miljøet?

Et toiletskyl: Uden et sæde, der kan lukkes, frigiver et enkelt skyl omkring 8000 dråber til luften. Hvis den person, der brugte toilettet før dig, var smittebærer, har du en chance for at få virussen ved at trække vejret i toiletrummet. Det er dokumenteret, at inficerede mennesker frigiver i det mindste viralt RNA ved tarmbevægelser. Indtil der er foretaget yderligere eksperimenter for at afgøre, om det kun er virale fragmenter eller infektiøst materiale, ville jeg undgå offentlige toiletter eller vente nogle minutter, før jeg kommer ind, så tyngdekraften kan sende dråberne mod gulvet.

En hoste: Et enkelt host frigiver omkring 3.000 dråber. Dråberne flyver afsted med 80 kilometer i timen. De fleste dråber er store og falder hurtigt (tyngdekraft), men mange forbliver i luften og kan flyve til den modsatte ende af lokalet på få sekunder.

En nysen: Et enkelt nys frigiver omkring 30.000 dråber, der flyver med op til 300 kilometer i timen. De fleste dråber er små og rejser store afstande (fra den ene ende af lokalet til den anden).

Hvis en person er inficeret, kan dråberne i et enkelt host eller nys indeholde så mange som 200.000.000 (to hundrede millioner!) viruspartikler, som alle kan spredes i miljøet omkring smittebæreren.

Et åndedrag: Et enkelt åndedrag frigiver 50-5.000 dråber. De fleste af disse dråber har lav hastighed og falder hurtigt til jorden. Der er endnu færre dråber frigivet gennem næse-vejrtrækning. Det er vigtigt at notere sig, at på grund af den manglende udåndingskraft ved en næse-vejrtrækning udsendes virale partikler fra de nedre luftvejsområder ikke.

I modsætning til nys og hoste, der frigiver enorme mængder virusmateriale, indeholder luftvejsdråberne, der frigøres fra vejrtrækningen, kun lave virus-niveauer. Vi har ikke et tal vedrørende SARS-CoV2 endnu, men vi kan bruge influenza-viden som rettesnor. Vi ved, at en person, der er inficeret med influenza, frigiver ca. 3-20 virus-RNA-kopier i minuttet ved almindelig vejrtrækning.

Husk formlen:
Smitterisiko = eksponering x tid

Hvis en person hoster eller nyser, flyver de 200.000.000 virale partikler overalt. Nogle partikler bliver hængende i luften, nogle falder på overflader, de fleste falder til jorden. 

Hvis du står ansigt til ansigt med en person og I har en samtale og denne person nyser eller hoster direkte på dig, er det derfor temmelig let at se, hvordan det er muligt at indånde 1.000 viruspartikler og blive inficeret på stedet.

Men selvom den hoste eller det nys ikke var rettet mod dig, kan nogle inficerede dråber – de mindste – blive hængende i luften i nogle minutter og fylde hvert hjørne i et rum i beskeden størrelse med infektiøse virale partikler. Alt hvad du skal gøre er at gå ind i dette rum inden for få minutter efter et host eller et nys og tage et par åndedræt, og du har potentielt modtaget nok virus til at etablere en infektion.

Hvis den smittede derimod ikke hoster eller nyser, skulle du tilbringe op til 50 minutter i samme rum som den smittede for at være i smittefare.

Regnestykket ser således ud: Smittebæreren udsender via almindelig vejrtrækning 20 infektiøse partikler pr. minut. Hvis vi sammenholder det med partikel-tallet fra før: 1000 partikler divideret med 20 partikler pr. minut = 50 minutter.

Når en smittet taler, udsendes cirka ti gange så mange viruspartikler; omkring 200 kopier af virus pr. minut. Igen, hvis vi antager, at hver virus indåndes, vil det tage i omegnen af 5 minutter med samtale ansigt til ansigt at være i seriøs smittefare.

Formlen: Eksponering for virus x tid er grundlaget for kontaktsporing. Enhver, du tilbringer mere end 10 minutter med i en ansigt til ansigt-situation, er potentielt inficeret. Enhver, der deler en plads med dig i en længere periode (f. eks. på et kontor), er potentielt inficeret.

Dette er også grunden til, at det er kritisk for mennesker, der har symptomer, at blive hjemme. Deres nys og hoste udsender så meget virus, at de kan inficere et helt rum og alle, som opholder sig i det rum.

Hvad er symptomfri personers rolle i spredningen?

Symptomatiske mennesker er ikke den eneste måde, hvorpå virussen spredes. Vi ved, at mindst 44% af alle infektioner – og størstedelen af ​​transmissionen fra samfundet – forekommer fra mennesker uden symptomer (asymptomatiske eller præ-symptomatiske mennesker). 

De kan sprede virus i miljøet i op til 5 dage, før symptomerne viser sig.

Infektiøse mennesker findes i alle aldersgrupper, og de spreder alle forskellige mængder virus. Figuren nedenfor viser, at uanset din alder (x-akse), kan du have en lille smule virus eller en masse virus (y-akse). (Ref: https://virologie-ccm.charite.de/fileadmin/user_upload/microsites/m_cc05/virologie-ccm/dateien_upload/Weitere_Dateien/analysis-of-SARS-CoV-2-viral-load-by-patient-age-v2.pdf)

Mængden af ​​virus frigivet fra en inficeret person ændres i løbet af infektionsforløbet, og den er også forskellig fra person til person. Viral belastning bygger generelt op til det punkt, hvor personen bliver symptomatisk. Så lige inden symptomerne viser, frigiver du mest virus i miljøet. Interessant nok viser dataene, at kun 20% af de inficerede mennesker er ansvarlige for at frigive 99% af al virussen i miljøet.

Ref: https://virologie-ccm.charite.de/fileadmin/user_upload/microsites/m_cc05/virologie-ccm/dateien_upload/Weitere_Dateien/analysis-of-SARS-CoV-2-viral-load-by-patient-age-v2.pdf

Hvor er de personlige farer ved genåbningen?

Hvad er det første, du tænker på, når du hører om udbrudssteder? De fleste mennesker ville sige krydstogtskibe. Men de tager fejl. Udbrud ombord på skibe lander ikke engang i top 50 udbrud til dato.

De største udbrud ses i fængsler, ved religiøse ceremonier, på arbejdspladser, i kød-pakkerier og i callcentre. Ethvert miljø, der er lukket, med dårlig luftcirkulation og høj massefylde betyder store problemer.

De største superspredende begivenheder er:

* Kød-pakkeri: I kødforarbejdningsanlæg skal tætpakkede arbejdstagere kommunikere med hinanden midt i den øredøvende tromme fra industrielle maskiner og i et kølerum, der er virusbeskyttende. Der er nu udbrud i 115 faciliteter i 23 stater, hvor 5000 arbejdstagere er inficeret, med 20 døde. Ref: https://en.wikipedia.org/wiki/Impact_of_the_COVID-19_pandemic_on_the_meat_industry_in_the_United_States

* Bryllupper, begravelser, fødselsdage: 10% af de tidlige spredningsbegivenheder

* Forretningsnetværk: Ansigt til ansigt netværk som ved Biogen Conference i Boston i marts. Eller forretningsmanden fra Maine, der spredte sygdommen til Malaysia, mens han var på forretningsrejse.

Når vi går tilbage til arbejde eller går på en restaurant, lad os se på, hvad der kan ske i disse miljøer.

Hvad sker der i udsatte miljøer?

Restauranter: Et virkelig godt stykke sko-læder-epidemiologi demonstrerede tydeligt virkningen af ​​en enkelt asymptomatisk bærer i et restaurantmiljø (se tegning).

Den inficerede person (A1) sad ved et bord og spiste middag med 9 venner. Middagen tog ca. 1 til 1,5 time. Under dette måltid frigav den asymptomatiske bærer lave niveauer af virus i luften fra sin vejrtrækning. Luftbevægelsen (fra restaurantens forskellige luftstrømningshuller) var fra højre til venstre. Cirka 50% af gæsterne ved bordet med den inficerede person blev syge i løbet af de næste syv dage. 75% af gæsterne ved det tilstødende bord blev smittet. Og selv 2 af de 7 personer på det fjerneste bord blev inficeret. Det antages at dette sker ved turbulent luftstrøm. Ingen ved bord E eller F blev inficeret, de var ude af hovedluftstrømmen fra klimaanlægget til højre og udstødningsventilatoren til venstre for rummet. Ref: https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/7/20-0764_article

Arbejdspladser: Et andet godt eksempel er udbruddet i et callcenter (se tegning).

En enkelt inficeret medarbejder kom på arbejde på 11. etage i en bygning. Den etage husede 216 ansatte. I løbet af en uge bliver 94 af disse mennesker inficeret (43,5%: de blå stole). 92 af disse 94 mennesker blev syge (kun 2 forblev asymptomatiske). Bemærk, hvordan den ene side af kontoret primært er inficeret, mens der er meget få mennesker, der er inficeret på den anden side.

At være i et lukket rum, dele den samme luft i en længere periode øger dine chancer for eksponering og infektion.

Estimaterne var, at 94% af infektioner stammede fra åndedrætsdråber / eksponering af åndedrætsorganerne og ca. 6% fra fomiteoverførsel (dørhåndtag, delte vandkøler, elevatorknapper osv.). Yderligere 3 personer på andre etager i bygningen blev smittet, sandsynligvis fra overførsel af gitter (dørhåndtag, elevatorknapper osv.) Eller fra at være i en lukket elevator med den inficerede person.

Ref: https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/8/20-1274_article

Eksemplet understreger betydingen af eksponering x tid i spredningen af SARS-CoV2.

Kor: Kirkekoret i Washington State. Selvom folk var opmærksomme på virussen og tog skridt til at minimere overførslen; f.eks. undgik man de sædvanlige håndtryk og kram, folk bragte også deres egen musik for at undgå deling og distancerede sig socialt under øvelsen. En enkelt asymptomatisk bærer inficerede de fleste af de deltagende mennesker. Koret sang i to og en halv time inde i en lukket kirke, der var omtrent på størrelse med en volleyballbane.

Når man synger, aerosoliserer luftvejsdråber ekstraordinært godt. Dyb indånding under sang lettede vejen for de luftvejsdråber, der kom dybt ind i lungerne. To og en halv times eksponering sørgede for, at folk blev udsat for nok virus i en lang nok periode til, at infektion kunne finde sted. I løbet af en periode på 4 dage udviklede 45 af de 60 kormedlemmer symptomer, 2 døde. Den yngste inficerede var 31 år, gennemsnitsalderen var dog 67 år. Ref: https://www.latimes.com/world-nation/story/2020-03-29/coronavirus-choir-outbreak

Indendørssport: Selvom dette kan være unikt canadisk, skete der en super spredende begivenhed under et curling-stævne i Canada. Stævnet med 72 deltagere blev endnu et hotspot til smittespredning. Curling bringer deltagere og holdkammerater i tæt kontakt i et køligt indemiljø med kraftig vejrtrækning i en længere periode. Denne turnering resulterede i, at 24 af de 72 mennesker blev inficeret. 

Ref: https://nationalpost.com/news/how-an-edmonton-curling-tournament-became-a-hotspot-for-the-covid-19-outbreak-in-canada

Fødselsdagsfester og begravelser: Bare for at se, hvor enkle infektionskæder kan være, er dette en rigtig historie fra Chicago. Navnet er opdigtet:

Bob var smittet, men vidste ikke. Bob delte et take-out måltid, serveret i fælles serveringsfad, med to familiemedlemmer. Middagen varede i 3 timer. Den næste dag deltog Bob i en begravelse, omfavnede familiemedlemmer og andre tilstedeværende for at udtrykke kondolance. Inden for 4 dage er begge familiemedlemmer, der delte måltidet, syge. Et tredje familiemedlem, der omfavnede Bob ved begravelsen, blev syg. Men Bob var ikke færdig. Bob deltog i en fødselsdagsfest med 9 andre mennesker. De omfavnede og delte mad ved en 3 timer lang fest. Syv af disse mennesker blev syge. I løbet af de næste par dage blev Bob syg, han blev indlagt, ventileret og døde.

Men Bobs arv levede videre. Tre af de mennesker, Bob smittede ved fødselsdagen, gik i kirke, hvor de sang, gik forbi tiendeskålen osv. Medlemmer af den kirke blev syge. I alt var Bob direkte ansvarlig for at inficere 16 mennesker mellem 5 og 86 år. Tre af disse 16 døde.

Spredningen af ​​virussen i husholdningen og tilbage ud i samfundet gennem begravelser, fødselsdage og kirkesamlinger antages at være ansvarlig for den bredere transmission af COVID-19 i Chicago. 

Ref: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6915e1.htm?s_cid=mm6915e1_w

Lige til at blive ædru af, ikke?

Hvor er smittefaren størst?

Årsagen til at fremhæve disse forskellige udbrud er at vise dig almindeligheden af udbrud af COVID-19. Alle disse infektionsbegivenheder var indendørs, med mennesker tæt på hinanden, med masser af tale, sang eller råb. De vigtigste kilder til infektion er hjem, arbejdsplads, offentlig transport, sociale sammenkomster og restauranter. Dette tegner sig for 90% af alle smitte-tilfælde. I modsætning hertil ser infektioner, når man køber ind, ud til kun at være ansvarlige for 3-5% af infektionerne. 

Ref: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.04.20053058v1.full.pdf

Det er vigtigt at se, at i de lande, der udfører kontaktsporing korrekt, er der kun rapporteret om et enkelt udbrud fra et udendørs miljø (mindre end 0,3% af de sporede infektioner). 

Ref: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.04.20053058v1

Distancering holder ikke indendørs

Indendørs rum, med begrænset luftudveksling eller genanvendt luft og masser af mennesker, indebærer størst smittespredning. Vi ved, at 60 personer i et rum på størrelse med en  volleyballbane (kor-eksemplet) resulterer i massive infektioner. Samme situation med restauranten og callcenteret.

Retningslinjer for social distancering holder ikke i indendørs rum, hvor du tilbringer meget tid, og folk i den modsatte ende af rummet kan blive inficeret.

Princippet er viral eksponering over en længere periode. I alle disse tilfælde blev mennesker udsat for virus i luften i en længere periode (timer). Om de så var 50 meter væk (kor eller callcenter), var selv en lav dosis af virus over en længerevarende periode nok til at forårsage infektion og i nogle tilfælde død.

Reglerne for social distancering er reelt til for at beskytte dig mod korte eksponeringer eller udendørs eksponeringer.

I disse situationer er det muligt at undgå den infektiøse virusbelastning:

  • Når I står 6 meter fra hinanden
  • Når vind og store afstande reducerer viral belastning

Effekten af ​​sollys, varme og fugtighed på viral overlevelse tjener tilsammen til at minimere risikoen for alle, som opholder sig udendørs.

Når du vurderer risikoen for infektion (via åndedræt) hos købmanden eller i indkøbscentret, skal du overveje størrelsen af ​​luftrummet (meget stort), antallet af mennesker (begrænset), hvor lang tid folk bruger i butikken.

Arbejdstagere hele dagen; kunder, måske en halv time. Samlet set for en person, der køber ind: Butikkens lave tæthed, høje luftmængde sammen med den begrænsede tid, du bruger i butikken, betyder, at muligheden for at modtage en smitsom dosis er lav. Men for butiksmedarbejdere giver den lange tid, de tilbringer i butikken, en større mulighed for at modtage den smitsomme dosis, og derfor bliver jobbet mere risikabelt.

Du bør selv vurdere risici

Når arbejdspladserne genåbnes og vi begynder at vove os mere ud, muligvis endda genoptager aktiviteter på kontoret, er du nødt til at se på dit miljø og træffe dine valg.

Hvor mange mennesker er der, hvor meget luftstrøm er der omkring mig, og hvor længe vil jeg være i dette miljø?

Hvis du jobber i et åbent kontorlandskab, skal du virkelig kritisk vurdere risikoen (volumen, mennesker og luftstrøm). Hvis du er i et job, der kræver ansigt til ansigt kontakt eller endnu værre, hvis arbejdsmiljøet nødvendiggør råben, skal du nøje vurdere risikoen.

Hvis du sidder i et godt ventileret rum med få mennesker, er risikoen lav.

Hvis du færdes udenfor og går forbi nogen, skal du igen huske formlen: Dosis x tid.

Du skal være i partiklernes luftstrøm i mere end 5 minutter for at være i nærheden af en infektion. Mens joggere muligvis frigiver mere virus på grund af dyb vejrtrækning, skal du huske, at eksponeringstiden også er mindre på grund af den hastighed hvormed de fjerner sig fra dig.

Selv om jeg har fokuseret på luftvejseksponering her, skal du ikke glemme overflader. De inficerede luftvejsdråber lander et eller andet sted. Vask dine hænder ofte, og hold op med at røre ved dit ansigt!

Da vi snart får lov til at bevæge os mere rundt i vores samfund og være i kontakt med flere mennesker flere steder mere regelmæssigt, er risikoen for os selv og vores familie betydelig.

Selv hvis du har kæmpet for genåbning og genoptagelse af forretningen som normalt, skal du gøre din del og bære en maske for at reducere det, du potentielt udsender i miljøet. Den slags fornuftig adfærd vil hjælpe alle, inklusive din egen virksomhed.

….

Erin S. Bromage, ph.d., er lektor i biologi ved University of Massachusetts Dartmouth. Dr. Bromage er uddannet fra School of Veterinary and Biomedical Sciences James Cook University, Australia, hvor hans forskning fokuserede på epidemiologi og immunitet mod infektionssygdom hos dyr. Hans postdoktorale uddannelse var på College of William and Mary, Virginia Institute of Marine Science i Comparative Immunology Laboratory af afdøde Dr. Stephen Kaattari.

Dr. Bromages forskning fokuserer på udviklingen af ​​immunsystemet, de immunologiske mekanismer, der er ansvarlige for beskyttelse mod infektiøs sygdom, og design og brug af vacciner til bekæmpelse af infektionssygdom hos dyr. Han fokuserer også på at designe diagnostiske værktøjer til at registrere biologiske og kemiske trusler i miljøet i realtid.

Dr. Bromage blev medlem af fakultetet ved University of Massachusetts Dartmouth i 2007, hvor han underviser i kurser i immunologi og infektionssygdom, herunder et kursus i dette semester om Ecology of Infectious Disease, der fokuserede på det nye SARS-CoV2-udbrud i Kina.


Tags

corona, covid-19


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}