Kommunikerer du, eller informerer du?

jul 13

Kommunikerer du eller informerer du? Og hvad er forskellen?

Lytter du efter “huller” i argumentationen, når du taler med nogen? Eller er du på vagt, fordi modparten har trykket dig et ømt sted og det begynder at spænde i mundvigene?

I begge tilfælde er der reelt tale om, at du slet ikke kommunikerer og slet ikke er indstillet på at bruge de muligheder, som samtalen indebærer.

Flugten væk kan altid forsvares med, at modparten var dum. Samtalen var ubehagelig. Hvis det er rigtigt, så handlede du jo bare i selvforsvar. Du fik givet modparten tørt på. Du fik sat en streg i sande. Du fik lukket et åbent sår.

Men tænk, hvis det du så som trusler kun var en brøkdel af mulighederne! Hvad var det så egentlig du beskyttede dig imod …?

 

Her er et par gratis tips til dig, der hellere vil lytte end tale

1 Det bedste jeg kan lære dig om at lytte er: Bare gør det. Hvis det er for mærkeligt, så leg at du er til forelæsning på dit første år på uni, og at du bare skal suge til dig. Hen ad vejen bliver det nemmere at lytte. Og at holde dine egne tanker for dig selv.

2 Aktiv lytning er også en god måde at holde lysten til modsigelse i ave. Aktiv lytning går ud på, at du lytter godt efter, hvad din samtalepartner fortæller. Dermed bliver du i stand til at komme med uddybende og opmuntrende spørgsmål. Snart opdager du, at det faktisk er dig, der styrer samtalens forløb – ikke ved at have en fastlagt strategi eller et planlagt fokus, men alene ved at stille spontane og nysgerrige spørgsmål.

3 Prøv, selvom det er svært, at se mennesker, der provokerer dig eller gør dig usikker, som en gave. For det første er de ikke som de er for at fornærme dig. Sådan er de bare skabt. For det andet kan du lære en masse af dem, netop fordi de er så anderledes. Vil det ikke være direkte usmart at afskære sig selv fra den bonus?

 

Vil du være med til at udforske, hvad åbne spørgsmål, ærlig lytten og dialogisk tænkning kan gøre for os, vore relationer og vores business, så abonnér på mit nyhedsbrev og få værdifulde tips, tricks og øvelser.

Leave a Comment:

Leave a Comment: